فروردین 10, 1403

چگونه از کسانی که دوستشان داریم در طول دوره شیمی درمانی مراقبت کنیم؟

سرطان از مریضی هاییه که در ده های گذشته گسترش زیادی داشته.
از دور در مورد این مریضی خوندن و با اون مواجه شدن بسیار راحت تر از مشاهده روزانه افرادیه که دوست داشتنی ترین آدمای زندگی ما هستن و به اون گرفتار هستن. با اینکه پیشرفتای علمی تا کنون تونسته، زمان طولانی تری رو به مبتلایان به این مریضی بده و یا حتی در مواردی به طور  کامل مریضی رو از بین برداره، با این حال، هنوز موارد زیادی از اون گزارش می شه.
چیزی که مسلمه نوع برخورد دور و بریا مریض می تونه در روند بهبود ایشون بسیار اثر داشته باشه.

در این نوشته به بررسی ۱۲ راه حل برخورد دور و بریا با بیماران گرفتار به سرطان می پردازیم:

قبل اینکه وارد اتاق اون شید، اجازه بگیرین

شیمی درمانی می تونه باعث شه که مریض احساس ضعف و خستگی کنه و در اون زمان فرد خیلی جذاب و دوست داشتنی به نظر نرسه، پس خصوصا اگه از بستگان نزدیک اون فرد نیستین، بعد از این روند واسه اون مزاحمت به وجود نیارین. مهم نیس که چقدر واسه دیدن اون اشتیاق داشته باشین، به دنبال مناسب ترین فرصت واسه دیدن ایشون باشین.

دکتر مارلین مِیِرز، رئیس پروژه زنده نگه داشتن بیماران انجمن سرطان لانگُن پرلواتر نیویورک میگه: “در بسیاری مواقع، این وضعیت مانند شمشیریه که از هر دو سر برنده س.” ایشون ادامه میده: “می خواین فردی رو ببینین و مطمئن شید که حالش خوبه. دوست هم دارین که اون متوجه اینجور احساس شما شده.
اما بدونین که اونم باید اینجور آمادگی رو داشته باشه. اگه مریض شرایط مناسب واسه دیدن شما رو نداره به این حس اون احترام بذارین و این کار رو به وقت دیگری بندازین.”

از هم صحبت شدن با بیمارتان دوری نکنین 

دکتر کِوین اشتاین، مشاور و مسئول پژوهشای رفتاری انجمن سرطان آمریکا، عقیده داره که خیلی از بیماران سرطانی با اینکه از دید عاطفی بسیار نیازمند پشتیبانی هستن و دوست دارن در مورد مریضی شون با بقیه صحبت کنن اما چون دلشون نمی خواد دور و بریا شون رو ناراحت کنن، از این کار دوری می کنن. دکتر اشتاین هم در تایید این موضوع میگه: “در مورد اینجور مریضایی اینکه بتونن با دور و بریا شون در مورد مراحل مریضی شون صحبت کنن خیلی خوبه.”

این مطلب را هم بخوانید :   پرخوری عصبی را با ۷ روش ساده از بین ببرید

هیچوقت بیمارتان رو مجبور به صحبت نکنین

همونجوریکه تعدادی از مریضی دوست دارن در مورد مریضی شون با شما صحبت کنن، طبق نوع شخصیت افراد ممکنه در مورد گروه دیگه هیچ علاقه ای به صحبت در مورد مریضی وجود نداشته باشه. پس بهتره با در نظر گرفتن خصوصیات اخلاقی فردی که به اون علاقه زیادی هم دارین، مورد قبل و این مورد رو رعایت کنین.

دکتر اشتاین در این باره میگه: “شما باید خصوصیات شخصیتی افراد دور و برتان رو خوب موشکافی کنین و با در نظر گرفتن نوع شخصیت اونا، رفتارای خود رو تو یه همچین موقعیتی تنظیم کنین.” ایشون ادامه میده اگه با افراد درونگرا مواجه هستین اجازه بدین که اونا صحبت ای رو با شما شروع کنن. بعد در اون این اطمینان رو حاصل کنین که هر زمان که لازم باشه واسه صحبت کردن در مورد چیزایی که دوست داره در کنارش هستین.”

همه چیز رو معمولا پیش ببرین و طبیعی عمل کنین 

اینکه عزیزترین فرد شما به سرطان گرفتار شده، معنیش این نیس که تموم مکالمات شما به این مریضی خلاصه شه.
دکتر مِیِرز در این باره میگه: “مانند گذشته باید طرف مقابل تون رو در جریان امور زندگی بذارین. از اتفاقاتی که در دنیا در حال وقوعه با هم صحبت کنین و حتی از بعضی از نگرانیای خود در این موارد هم صحبت کنین.” ایشون ادامه میده: ” اجازه ندین که همه زندگی اون فرد به جریان سرطان خلاصه شه.”

از پرسیدن سئوالایی با پاسخای بله یا خیر دوری کنین

دکتر اشتاین عقیده داره که بهتره از مریض مون که از سرطان جون سالم به در برده و در حال زندگی کردنه، از پرسیدن سئوالایی که جواب هاشون تنها بله و خیر هستن، دوری کنیم.

با این کار به اون فرد اجازه می دیم که کمی صحبت کنه.

مثلا، به جای اینکه از چیزی که اون در حال تحمل کردنشه سئوال سوال کنین از اینکه چه کمکایی می تونین به اون کنین جویا شید. ایشون میگه: “با این کار به اون اطمینان می دید که هرجا که لازم باشه، در کنارش هستین و از اون پشتیبانی می کنین.”

باعث شید لبخند بزنه

خندیدن می تونه واسه اینجور مریضایی بهترین دارو به حساب آید، دکتر اشتاین در این باره میگه: “چیزی که ما در خیلی از موارد از اون ترس داریم اینه که بخندیدم.” ایشون ادامه میده: “یکی از کارایی که من خودم انجام میدم اینه که در شرایط سخت و بد تلاش می کنم که بقیه رو بخندونم، چون که خندیدن باعث می شه افراد هم از درون و هم بیرون احساس بهتری رو تجربه کنن.”

این مطلب را هم بخوانید :   ۱۵ دروغی که با رسیدن به سی سالگی نباید درباره پس انداز کردن به خود بگویید

در خرید کردن و بعضی از فعالیتای روزانه به اونا کمک کنین

مراحل خسته کننده و دردآور پس از شیمی درمانی دلیل می شه که بعضی وقتا افراد توان کافی واسه انجام کارای روزانه خود رو هم نداشته باشن. به اونا پیشنهاد بدین که در وقتی می تونین فرزندان شون رو به کلاس ورزش ببرین، خریدهای شون رو انجام بدین و در کارایی که دور و بر منزل تونه و وقت چندانی از شما نمی گیره به اونا کمک کنین. دکتر اشتاین میگه: “شیمی درمانی اونقدر انرژی و توان مریض رو میگیره که حتی نمی تونه از جاش بلند شه.

میشه در این مواقع در حد توان به اونا کمک کرد.”

با هم پیاده روی کنین

دکتر مِیِرز در این باره میگه به دلیل ضعف بدنی و ترس از تنها بیرون رفتن خصوصا پس از شیمی درمانی، مریض توان و جربزه کافی واسه تنها بیرون رفتن رو نداره، خوبه که اونو واسه یه پیاده روی همراهی کنین. اینجوری مریض می تونه کمی هوای تازه بخوره، دوستانش رو ملاقات کنه و کمی هم ورزش و فعالیتای کوتاه بدنی بکنه.

واسه مریض غذا ببرین

درست کردن غذا و فرستادن اون واسه بیمارنی که از سرطان نجات پیدا کردن خیلی خوبه البته باید همیشه در جریان بود که چه مواد غذایی واسه اونا خوبه. دکتر اشتاین در این باره میگه به دلیل پایین اومدن سیستم ایمنی بدن مریض بهتره که از غذاهایی که مواد خام در اونا استفاده شده دوری شه.
هم اینکه به دلیل زخمایی که ممکنه در دهن مریض وجود داشته باشه مواد اسیدی مانند گوجه فرنگی رو که باعث احساس خارش در دهنش می شه به اون ندین.

اگه خودتون مریض هستین، از اون دور بمونین

شیمی درمانی روی سلولای بدن تاثیر میذاره واسه همینه که مریض مستعد دریافت شکلای جور واجور دیگه بیماریا در این دورانه. دکتر مِیِرز میگه: “اگه سرما خوردید یا باکتری و ویروسی در بدن تون هست، از دیدن بیمارتان دوری کنین. باور کردنی نیس که خیلی از افراد بعضی وقتا از جملاتی چون، اینکه تنها یه سرماخوردگی ساده س! استفاده می کنن و اصلا به این موضوع اهمیت نمی دن که سیستم ایمنی مریض اونا از حد نورمال بسیار ضعیف تره.” البته درسته که وقتی به عزیز ترین فرد زندگی تون بگید که تنها یه سرماخوردگی ساده دارین اون میگه که مهم نیس اما باید در نظر داشت که اون در شرایط خاصی هست.

این مطلب را هم بخوانید :   نگاهی کوتاه به زندگی و آثار برجسته ترین فیلم ساز تاریخ؛ «اینگمار برگمن»

درست پس از تزریق واکسن به دیدن بیمارتان نرید

مریضی تنها راه انتقال مریضی به حساب نمی ره. بعضی از واکسنا مثل واکسن آنفولانزا ویروسای مرده ای دارن اما تو یه سریای دیگه از واکسنا ویروسا تنها ضعیف شدن اما هنوز زنده ان. دکتر مِیِرز در این باره میگه: “ذرات ویروسی می تونن از راه ادرار یا تماس مستقیم انتقال پیدا کنن پس اگه مریضی مراحل شیمی درمانی رو می گذرونه عمیقا مستعد دریافت اینجور عفونت هاییه.”

رابطه خود رو حتی از راه دور هم با این بیماران حفظ کنین

اگه نمی تونین عزیزترین فرد زندگی تون رو که گرفتار به سرطان شده، از نزدیک ملاقات کنین، از تکنولوژی استفاده کرده و از حال اون جویا شید. گوشی تلفن رو وردارین و با اون تماس بگیرین و از اونجایی که در این مریضی ظاهر افراد تغییر بسیاری می کنه، صحبت کردن تلفنی با اونا به واسطه دیده نشدن شون، اعتماد به نفس بیشتری به اونا میده. دکتر مِیِرز در این باره میگه: ” به کمک تکنولوژی شما هر روز می تونین با کسی که بسیار هم دوستش دارین اما نمی تونین در کنارش باشین، رابطه روزانه برقرار کنین.”